Südzucker Moldova dezvoltă cultivarea durabilă a sfeclei de zahăr

Suprafața cultivată cu sfeclă de zahăr a Südzucker Moldova și a partenerilor săi agricoli în anul 2024 a crescut cu 12% față de anul trecut și a constituit circa 8,5 mii de hectare. Condițiile climatice din Republica Moldova influențate tot mai perseverent de încălzirea globală, determină diferite abordări atât ale sezonului de semănat cât și a cultivării sfeclei de zahăr în general. În acest sens, Südzucker Moldova și agropartenerii săi continuă să implementeze noi tehnologii pentru o agricultură sustenabilă și rezilientă, adaptate la schimbările climatice și prietenoase mediului.

În acest an, semănatul sfeclei de zahăr a companiei Südzucker Moldova a început mai devreme - în prima decadă a lunii martie 2024 și în perioada 8-10 martie întreprinderea agricolă fiică Agro-SZM a semănat primele 780 ha. Dar din cauza precipitatiilor mult așteptate, semănatul a fost stopat până pe 23 martie. În perioada care a urmat, până la 5 aprilie, într-un interval de timp restrâns, a fost semănată întreaga suprafață. Pe întreaga suprafață însămânțată cu sfeclă de zahăr există o densitate optimă la nivelul valorilor medii anuale - aproximativ 80 de mii de culturi la hectar. Remarcăm faptul că, câmpurile semănate în primele zile ale campaniei au o densitate mai mare și o dezvoltare mai bună a culturilor. Acest lucru confirmă și de această dată adevărul binecunoscut că, sfecla trebuie semănată imediat ce solul este matur și se poate înainta pe câmp.

Din păcate, temperaturile blânde din timpul iernii au favorizat o creștere a numărului de dăunători în comparație cu alți ani, ceea ce a dus către deteriorarea la o parte de plante. Prin urmare, concomitent cu erbicide a fost organizat tratamentul și cu insecticide. Din această cauză precum și din alte motive, aproximativ 77 ha au trebuit să fie reînsămânțate.

E remarcabil faptul că în acest an suprafața de sfeclă de zahăr cultivată cu tehnologia Conviso 1 a crescut față de anul trecut și este de aproximativ 80%.  Gospodăriile agricole continuă să prefere această tehnologie, deoarece este mai simplă și asigură controlul întregului spectru de buruieni, inclusiv a buruienilor perene. Totodata, această tehnologie este mai prietenoasă mediului, deoarece în loc de 3-4 tratamente cu 8-9 llitri erbicid în cazul vechii tehnologii "clasice" se fac doar 2 tratamente, cu 1 litru de erbicid.

A crescut si numărul întreprinderilor agricole partenere Südzucker Moldova specializate în cultivarea sfeclei de zahăr pana la 40. Cea mai mare suprafață cultivată cu sfeclă de zahăr este la întreprinderea fiică Agro-SZM - aproximativ 3.200 de hectare. Printre partenerii agricoli ai companiei, pe primul loc se află Climăuțanul-Agro SRL, care în acest an a majorat suprafața cu 65% - până la 1200 ha. Denjgenaru SRL, Tetracom-Agro SRL, Stâncăuți SRL Agro-Pompa-Prim SRL, Hiliutianul SRL, Agro-Papuros SRL, Bogalecon-Moldova SRL, Gordagro-Plus CAP, Taras-Scop-Agro SRL și Vladisvaleo-Agro SRL, precum și alte întreprinderi agricole și-au mărit de asemenea suprafețele.

Südzucker Moldova, împreună cu furnizorii săi, continuă să promoveze cultura europeană de cultivare a sfeclei de zahăr, cu scopul de a răspunde provocărilor climatice și de a dezvolta o agricultură durabilă, eficientă din punct de vedere al resurselor și prietenoasă mediului.

În special, întreprinderea fiică Agro SZM plantează în fiecare an pentru testare pe loturile experimentale cei mai noi si avansați hibrizi de sfeclă de zahăr, iar cei care se manifestă cel mai bine și dovedesc un potențial mare în condițiile Moldovei sunt recomandați fermierilor-parteneri pentru preluare în producere.