Tehnologiile și logistica au depășim provocările recoltei de sfeclă de zahăr în anul 2021
Conform rezultatelor sezonului anului 2021, compania Südzucker Moldova a recoltat sfeclă de pe toate câmpurile partenerilor agricoli ai companiei, fără excepții. Randamentul mediu a constituit aproximativ 51,1 tone/ha, iar conținutul mediu de zahăr – 16,03%. Pe durata campaniei de recoltare îndelungate, care a durat de la 8 septembrie până la 11 ianuarie, Südzucker Moldova și partenerii săi agricoli s-au ciocnit de o serie de dificultăți de ordin natural, pe care le-a putut depăși cu eforturile comune și bazându-se pe soluțiile tehnologice și logistice moderne.
Din cauza verii ploioase, conținutul de zahăr în sfeclă a constituit aproximativ 14% la începutul campaniei de recoltare, de aceea întreprinderile agricole în care acest indicator depășea 15% au început recoltarea primele. Doar câțiva parteneri agricoli au fost de acord cu recoltarea sfeclei cu conținut scăzut de zahăr, cel mai mare volum de sfeclă la începutul campaniei fiind recoltat de pe câmpurile întreprinderii agricole fiice a Südzucker-Moldova – Agro SZM. Această întreprindere agricolă dispunea de cea mai mare suprafață dedicată sfeclei de zahăr – aproximativ 2 700 ha, de pe care, cu un randament agricol de 56 tone/ha, a fost recoltat mai mult de o treime din volumul de sfeclă de zahăr prelucrat la Südzucker Moldova în 2021.
O altă provocare a devenit lipsa de precipitații efective în septembrie și octombrie, ceea ce a dus la pierderea recoltei din cauza solului compactat, fiindcă o parte din rădăcinoase a rămas în pământ, iar în sfecla de zahăr recoltată nimereau bulgări de pământ, de aceea întreprinderile agricole erau nevoite să verifice și să aleagă suplimentar recolta.
În noiembrie, după ce a căzut zăpadă și ploi, a apărut riscul de întrerupe a furnizărilor regulate de sfeclă de zahăr pentru procesare. Însă la acel moment întreprinderile își formaseră rezerve semnificative de sfeclă recoltată de zahăr pe la marginile câmpurilor, iar Südzucker Moldova a acumulat suficientă sfeclă pregătită pentru păstrare pe câmpul de colectare a sfeclei al fabricii de zahăr din Drochia pentru a activa neîntrerupt. Între timp, 37 de mii de tone de sfeclă de zahăr au fost acoperite cu fliz – pânză nețesută de calitate înaltă din fibre de polipropilenă, ceea ce a permis o mai bună păstrare a recoltei în condiții de precipitații și înghețuri. Pentru recoltare și transportarea recoltei de pe câmp în condiții dificile au fost activate toate mecanismele și mașinile disponibile, se lucra și noaptea, ceea ce a permis păstrarea și prelucrarea întregului volum de sfeclă cultivată de zahăr.
Compania Südzucker Moldova și-a asumat cheltuielile întreprinderilor agricole pentru curățarea suplimentară a sfeclei de zahăr, acoperirea ei cu fliz, remorcare, etc. La fel a fost compensată atât reducerea conținutului de zahăr la recoltarea timpurie, cât și pierderile în rezultatul recoltării tardive.
La multe întreprinderi agricole în 2021 randamentul agricol al sfeclei de zahăr a ajuns la 55-70 tone/ha, ceea ce a făcut această cultură cea mai avantajoasă pentru agricultura de la nordul Moldovei. În condițiile creșterii prețului la energie și îngrășăminte minerale, Südzucker Moldova va continua susținerea cultivării sfeclei de zahăr și planifică pentru anul 2022, pe lângă creșterea prețului de achiziție, să aloce compensații întreprinderilor agricole pentru fiecare hectar plantat cu sfeclă de zahăr.