Speakerul companiei Sudzucker Moldova a devenit Omul Anului 2015, la categoria Business

Revista VIP Magazin a reușit să puncteze foarte reușit motivele pentru care dr. Alexander Koss a obținut această distincție. Or, faptele și succesele pe care le înregistrează echipa pe care o ghidează vorbesc cel mai bine despre valoarea și potențialul unui manager.

În 2015 compania moldo­germană „Südzucker Moldova” a prelucrat 379,1 mii de tone de sfeclă și a produs 53,6 mii de tone de zahăr din sfeclă. Speakerul Comitetului de conducere al Südzucker Moldova, Alexander Koss, consideră că acestea sunt „un rezultat destul de bun, având în vedere condițiile climaterice extrem de complicate din anul trecut, mai cu seamă acel nivel minim de precipitații”. O asemenea situație nu s-­a mai înregistrat niciodată în cei peste zece ani de când compania activează în Moldova.

Sutele de milioane de lei investite de Südzucker Moldova și de partenerii agricoli în modernizarea tehnologiilor agricole, pentru a spori stabilitatea procesului de producere a sfeclei de zahăr în raport cu schimbările climaterice dure, au adus rezultate foarte bune. Piața moldovenească este asigurată cu zahăr autohton. Mai mult decât atât, și marketologii companiei au dat dovadă de un potențial înalt de adaptare la noile condiții. În 2015, ei au reușit să compenseze o mare parte dintre efectele generate de pierderea pieței rusești.

Succesele din sectorul agrar și încrederea în nivelul înalt de profesionalism al echipei „Südzucker Moldova” au devenit, așadar, premise pentru continuarea investițiilor. În 2015 compania a construit un complex de uscare a cerealelor, care activează pe bază de energie termică, produsă de o instalație de biogaz a fabricii de zahăr „Südzucker Moldova” din Drochia. Astfel, compania reușește să folosească aproape toată energia obținută prin prelucrarea borhotului din sfeclă: o parte din biogazul produs înlocuiește parțial gazul natural, folosit la producerea zahărului, iar restul este folosit la producerea energiei electrice. Borhotul deja prelucrat servește drept îngrășământ organic prețios. Acest proiect este considerat de către experți drept unul dintre cele mai bune în domeniul „energiei verzi” din Moldova.