Südzucker Moldova: investiții care schimbă viziunea asupra lumii
Interviu acordat de dl Alexander Koss, spicherul Comitetului de Conducere Südzucker Moldova, cu ocazia celei de a douăzecea aniversări a companiei.
- Astăzi, în percepția noastră, Compania moldo-germană Südzucker Moldova este lider în producerea zahărului din sfeclă în Republica Moldova, membru al Asociației investitorilor străini. Ce prezenta compania la începuturile sale și ce a propulsat-o spre nivelul la care se află la ora actuală?
Acum douăzeci de ani, am fost proprietari ai unor fabrici de zahăr, angajații cărora le considerau ca proprietatea lor, iar pe noi ca invadatori străini. În calitatea mea de nou acționar majoritar, am discutat cu ei și am încercat să le explic niște lucruri elementare: cine suntem noi, cum am ajuns în posesia acestei proprietăți, ce intenționăm să facem. Trebuia să rupem stereotipurile negative, formate de către „directorii roșii”, despre cum ar trebui să funcționeze întreprinderile integrate într-o piață liberă. Trebuia practic să schimbăm viziunea oamenilor asupra lumii, să căutăm și să educăm oameni care ne vor susține în aspirațiile noastre. A fost o cale lungă și anevoioasă. Și până la urmă, angajații întreprinderilor noastre s-au obișnuit cu noile realități de la locurile lor de muncă, vizitând întreprinderile companiei din țările europene. Învățau cum să muncească, ghidându-se, cum s-ar zice, de principiile occidentale ale culturii corporative, aplicând cunoștințe și deprinderi moderne. Privind retrospectiv, anume acești oameni, constituiți într-o echipă unită, sunt realizarea noastră cea mai importantă, sunt garanția frumoaselor rezultate ale activității industriale și comerciale ale companiei Sudzucker Moldova. Schimbându-și viziunile și abordările, colegii mei au ajuns buni profesioniști, sunt bucuroși de munca ce o prestează și de remunerarea ei.
- Cu alte cuvinte, s-a revenit la vechea formulă „ Conștiința determină existența”. Și totuși, cum „existența” companiei în condițiile destul de complicate în care se află una dintre cele mai sărace țări din Europa să fie relativ confortabilă?
Noi, cei de la Südzucker Moldova, am ajuns demult la concluzia că succesul economic al companiei rezidă în diversificarea activității comercial-economice. Și nu e vorba doar despre cunoscuta și cea mai mare fabrică din Moldova pentru producerea biogazului și bioenergiei. În primul rând, alături de sectorul de prelucrare, am creat un sector modern de materie primă. Timp de două decenii, compania noastră, în colaborare cu partenerii din sectorul agrar, îmbunătățește în mod constant procesul de cultivare a sfeclei de zahăr în zonele cu materie primă ale fabricilor Sudzucker Moldova. Până în anul trecut, unul anormal din toate punctele de vedere, rentabilitatea cultivării sfeclei de zahăr la întreprinderea noastră Agro-SZM, dar și la cei mai importanți parteneri, a atins, în medie cota de 60%. Un important profit l-au adus și alte culturi agricole din rotația culturilor de sfeclă.
În acest context, trebuie remarcat faptul că acordăm o mare atenție problemelor ce țin de tehnologiile agricole și de fertilitatea solului - efectuăm măsuri de cercetare și experimente pe teren. La începutul proiectului nostru agricol, terenul arendat al întreprinderii agricole era, în cea mai mare parte, în stare deplorabilă. La ora actuală, datorită utilizării sistemului avansat de prelucrare a pământului, structura solurilor s-a îmbunătățit, a crescut vizibil și fertilitatea lor. Ca urmare, în perioada activității noastre agricole, randamentul sfeclei de zahăr din zonele de cultivare ale fabricilor noastre s-a dublat - a ajuns în medie la 40-50 t / ha. Adică, conform acestui indicator, ne-am apropiat de nivelul cultivatorilor de sfeclă din țările din Europa Centrală și de Vest. De remarcat că eficiența cultivării sfeclei de zahăr pe terenurile irigate ale celor mai bune gospodării agricole-partenere ale Sudzucker Moldova depășește semnificativ media nivelului sectorului de cultivare a sfeclei în Moldova, în ansamblu. Cu toate acestea, având în vedere schimbările climatice drastice însoțite de agravarea secetei, irigarea este o prioritate pentru a consolida stabilitatea sectorului agroindustrial al țării. Evident, problema sistemică a agriculturii pe terenurile irigate ar trebui să devină, fără întârziere și scuze, cea mai importantă prioritate a politicii agrare a statului. Și, desigur, la randamentul economic sporit al producției agricole contribuie o infrastructură post-recoltare bine dezvoltată. Anume de aceea, în ultimii cinci ani, Sudzucker Moldova a investit fonduri semnificative, în special în crearea unui complex de elevatoare, cu linii de uscare și transport logistic al cerealelor și semințelor oleaginoase.
- Având în vedere cât de dezastruos a fost anul trecut pentru agricultura din Moldova, ar trebui presupus că în viitorul apropiat un factor de stabilitate pentru întreprinderile complexul agroindustrial va fi producția de produse prelucrate de înaltă calitate și ușor comerciabil, cu o valoare adăugată ridicată.
Anul trecut, din cauza condițiilor meteorologice extrem de neprielnice, s-au redus considerabil rezultatele activității întreprinderii Agro-SZM, precum și a majorității întreprinderilor agricole din țară (deși acest lucru cu siguranță nu neagă faptul că în perioade cu caracteristici meteo mai mult sau mai puțin normale producția agricolă generează profituri semnificative). Anul trecut, într-adevăr, cel mai mare efect economic pentru compania noastră a fost dat de producția de zahăr, principalul produs prelucrat, precum și vânzarea acestuia. Pe parcursul unei perioade lungi de activitate, în companie s-a cristalizat un sistem de marketing creativ și extrem de eficient. Cu mare succes funcționează o gamă largă de zahăr în diverse ambalaje pentru consumatori și sub diferite forme: zahăr pudră, zahăr rafinat, bastonașe etc. În această privință, Südzucker Moldova este cu mult înaintea concurenților săi. Avem mărci vizibile și recunoscute, cu o istorie bună și un nivel ridicat de loialitate al consumatorilor. Desigur, pe viitor, intenționăm să exploatăm la maximum această resursă valoroasă și un potențial ridicat de creștere.
- Care este acum atitudinea grupului de companii Sudzucker AG față de filiala moldovenească?
La ora actuală, ca și până acum, Compania Südzucker Moldova, are sprijin deplin al grupului-părinte. Vor continua investițiile în dezvoltarea sectorului agrar și cel al materiilor prime al companiei, precum și sprijinul științific și tehnologic al partenerilor agricoli. Același lucru se aplică și în cazul sectoarelor industrial și comercial ale companiei. În special, fabrica de zahăr Südzucker Moldova din Fălești, conservată acum doi ani (în perioada unei deteriorări accentuate a pieței europene a zahărului), va începe să funcționeze ca centru logistic. Va pune accent pe asigurarea exporturilor. Tendinţa de creștere a prețurilor zahărului observată pe piața UE din anul trecut sugerează că, în noul an de comercializare, exportul zahărului moldovenesc pe piața europeană în cadrul contingentului fără taxe vamale (37,4 mii tone) va fi unul semnificativ.
- Se va schimba, în noile realități și pe termen scurt, atitudinea conducerii Südzucker Moldova față de piața internă a țării?
Din păcate, capacitatea pieței interne a zahărului din Republica Moldova este mică și în scădere. La această etapă este de aproximativ 60-65 mii tone pe an. Chiar și o singură fabrică Sudzucker Moldova din Drochia este capabilă să răspundă nevoilor de zahăr pe piața internă a Moldovei. Trebuie însă de avut în vedere faptul că, în cadrul acordului de asociere Republica Moldova și UE, pe piața moldovenească pot fi furnizate în regim vamal preferențial până la 11 mii tone de zahăr anual, precum și 6,5 mii tone prin acordul din cadrul OMC. Ei bine, nu putem ignora prezența întreprinderii-concurente care nu-și corelează întotdeauna acțiunile pe piața zahărului cu calcule economice raționale. Ar mai trebui subliniat faptul că pentru producătorii de zahăr din Moldova piața internă este o prioritate necondiționată, iar protecția lor la nivel ar trebui să facă obiectul unei îngrijiri constante din partea statului. În primul rând, protejarea pieței de contrabanda cu zahăr de origine și calitate necunoscute. Anul 2020 a arătat clar volumele fenomenului de contrabandă (adică absența „forțată” a acesteia). Datorită închiderii hotarului cu regiunea transnistreană din cauza Covid-19 și a restricțiilor la piețele alimentare din orașele și satele țării, nivelul vânzărilor de zahăr produs la fabricile din Moldova a crescut semnificativ.
Cu toate acestea, principala garanție a existenței oricărei industrii nu este numai protecția statului împotriva contrabandei și a produselor contrafăcute, dar și competitivitatea ridicată a produselor fabricate în republică. La Südzucker Moldova s-a înrădăcinat chiar din start convingerea că principala metodă, care depinde doar de noi, de a îmbunătăți competitivitatea este modernizarea constantă a producției și creșterea eficienței vânzărilor, reducerea costurilor de producție și costul produsului final. Cel mai important factor în acest sens este reducerea consumului de energie, pe care am reușit să o reducem uneori, precum și prelucrarea completă a tuturor produselor secundare. Factorul-cheie al acestui proces a fost construirea și lansarea în 2017 a unei instalații cu biogaz pe teritoriul fabricii noastre din Drochia, care procesează pulpa de sfeclă în energie electrică și termică, precum și în îngrăşământ organic.
Trebuie de remarcat și faptul că se continuă modernizarea fabrici de zahăr Südzucker Moldova din Drochia, care este deja modernă. O nouă etapă în acest proces este instalarea difuziei verticale. Apropo, cu echipamente de acest nivel nu sunt înzestrate chiar toate rafinăriile de zahăr din Uniunea Europeană. Investițiile în acest proiect vor depăși 5 milioane de euro. În total, de la începutul activității în Moldova, compania a investit peste 60 de milioane de euro în modernizarea sectorului industrial, materie primă și marketing.
- Ar putea proiectele investiționale din domeniul „energiei verzi”, cum ar fi proiectul de biogaz Südzucker Moldova, să devină modele pentru economia regiunilor Republicii Moldova? Ce stă în cale și cum s-ar depăși aceste obstacole?
Producția de energie electrică din biogaz este cu siguranță un proiect profitabil în sens investițional și, așa cum am menționat mai sus, unul dintre cei mai importanți factori de stabilitate economică a companiei Sudzucker Moldova. Dar acest proiect ar putea fi mult mai rentabil, dacă nu ar fi fost volatilitatea înaltă a leului moldovenesc. Furnizarea de lucrări și deservirea instalației cu biogaz necesită costuri semnificative exclusiv în euro. Iar tarifele pentru energia electrică generată de instalație sunt fixate în lei. Cursul monedei naționale față de euro în ultimii ani din momentul notoriului „furt al miliardului” scade aproape constant, prelungind și așa perioadele lungi de recuperare a investițiilor.
Principalele vânzări ale companiei noastre, așa cum v-am atras atenția, sunt desfășurate pe piața internă. În consecință, slăbirea considerabilă a monedei naționale afectează în mod vizibil nivelul rentabilității. Atunci când economia moldovenească a luat asupra sa lovitura menționată mai sus, Südzucker Moldova s-a trezit cu pierderi mari, deși obiectiv ar fi trebuit să obțină profit semnificativ. Acest exemplu arată cât de riscantă este investiția în țările în care domină corupția, unde justiția se află doar la autodeservire și nu asigură acea funcție vitală pentru funcționarea unei societăți ca dreptul fiecăruia la o justiție corectă. Dar, indiferent de orice, sunt un optimist. Cred că bunul simț va prevala și în țara noastră. Cred că harnicul și răbdătorul nostru popor va da dovadă de putere și inteligență, va persevera și, depășind colosala rezistență, își va crește cultura juridică și va „readuce la viață” sistemul de justiție.
Notă: Întreprinderea mixtă moldo-germană Südzucker Moldova este lider în industria zahărului din sfeclă din Moldova. Compania deține trei fabrici de zahăr. Acum continuă modernizarea fabricii de zahăr de la Drochia a companiei Sudzucker Moldova, care a început anul trecut. Pe baza fabricii din Alexăndreni a fost organizat un centru modern de logistică și ambalare. Datorită stocului de la depozite, producția de zahăr în 2020 a fost redusă la 31 mii tone. Suprafața cultivată cu sfeclă de zahăr în 2020 a fost de 6 mii de hectare. În pofida secetei fără precedent, recolta de sfeclă de zahăr a depășit 238 de mii de tone. În 2021, suprafața contractată de Südzucker Moldova pentru sfecla de zahăr a crescut cu mai mult de o treime.
Acționarul principal al companiei - concernul european Südzucker AG - este cel mai mare producător de zahăr din Europa. În cadrul concernului se regăsesc fabrici de zahăr situate în Germania, Belgia, Bosnia și Herțegovina, Franța, Austria, Polonia, România, Ungaria, Republica Cehă și Slovacia, de asemenea rafinării, fabrici pentru producerea de bioetanol, pizza, concentrate din fructe și semifabricate.