Compania "Südzucker Moldova" şi-a asigurat terenurile însămânţate cu sfeclă de zahăr

Circa 1,7 mii ha de teren agricol ale companiei "Südzucker Moldova" însămânţate cu sfeclă de zahăr au fost asigurate împotriva furtunii, eroziunilor provocate de ploile abundente şi grindină. Mai mult decât atât, compania alocă credite tehnice gospodăriilor agricole pentru asigurarea acestei culturi, în conformitate cu contractele semnate pentru anul agricol 2009. Anterior, compania "Südzucker Moldova", a contribuit la avansarea gospodăriilor agricole din aproprierea fabricilor sale, acordând seminţe, îngrăşăminte minerale, mijloacelor de protecţie a plantelor şi motorină în suma totală de 100 mln lei. Un astfel de indice plasează "Südzucker Moldova" pe primul loc după volumul de finanţare a gospodăriilor agricole în rândul companiilor agro-alimentare din ţară.

Conform declaraţiilor Directorului Departamentului Agricol al companiei "Südzucker Moldova", Victor Hropotinschii, anume furtunile, inundaţiile şi grindină prezintă pericol maxim în perioada de încolţire a sfeclei de zahăr şi în primele etape de vegetaţiei ale plantelor. În special, primele două dintre riscuri vor prezenta risc în decursul următoarelor săptămâni, cel deal treilea - până la sfârşitul lunii iunie.

În anul curent condiţiile meteorologice nu sunt cele mai favorabile pentru cultivarea sfeclei de zahăr. Astfel, potrivit lui Victor Hropotinschii, la momentul actual doar 30% din terenurile însămânţate şi deja încolţite, pot fi evaluate ca unele bune, aproximativ 40% din terenurile însămânţate sunt într-o stare satisfăcătoare şi aproximativ o treime din terenurile însămânţate sunt încolţite neuniform, filate sau lipsesc. Ploile din luna mai au atins aproximativ 5-7 mm din sol şi nu sunt suficiente pentru germinarea seminţelor. Cu toate acestea, în cazul unor precipitaţii abundente, va creşte şi riscul pagubelor provocate de eroziuni. De aceea, "Südzucker Moldova" îndeamnă gospodăriile agricole partenere să îşi asigure terenurile însămânţate. Compania este gata să aloce credite tehnice gospodăriilor agricole în mărime similară cu primele oferite de către companiile de asigurări.

Totodată, trebuie să menţionăm că şi statul participă la asigurarea terenurilor agricole prin subvenţionarea acestora. Statul achită companiei de asigurare 60% din suma totală, iar cota parte a asiguratului, adică a producătorului agricol, constituie doar 40% din suma primei asigurate. Guvernul stimulează asigurarea terenurilor agricole de riscurile care pot apărea pentru sporirea cifrei de asigurare a terenurilor agricole până la 10% , ca în aşa fel să se apropie de nivelul european de asigurare a sectorului agricol.

Apropo, 1,7 mii ha de terenuri cu sfeclă de zahăr, care deja sunt asigurate de către "Südzucker Moldova", tocmai reprezintă cele 10% din totalul celor16 mii ha de terenuri cultivate cu această plantă, pe care compania le-a contractat în anul curent. Iar suprafaţa totală însămânţată cu sfeclă de zahăr din roada anului 2009, contractată cu toţi subiecţii complexului de sfeclă de zahăr, a constituit circa 22 mii ha. Aceasta înseamnă că în acest an, în Moldova, partea asigurată a terenurilor însămânţate cu sfeclă de zahăr este mult mai mare comparativ cu alte culturi agricole asigurate.