Acordînd consultaţie completă şi ajutor financiar agricultorilor, specialiştii germani ai companiei au adus în Moldova tradiția europeană de cultivare a sfeclei de zahăr.

Companie

Compania moldo-germană ÎM Südzucker Moldova SA este lider în producerea zahărului din sfeclă în Republica Moldova. Actualmente compania deţine 3 fabrici de zahăr. Două dintre acestea- cele din Drochia şi Făleşti- sunt implicate în producerea zahărului, iar la unitatea de producere din Alexandreni a fost amplasat un centru modern de logistică şi ambalare. Compania a produs în anul 2014 aproape 125 mii tone de zahăr, ceea ce constituie 68% din producţia totală de zahăr din Moldova.

Acţionarul principal al companiei este concernul european Südzucker AG - cel mai mare producător de zahăr din Europa. Concernul cuprinde fabrici de zahăr din Germania, Belgia, Bosnia și Herțegovina, Franţa, Austria, Polonia, România, Ungaria, Cehia şi Slovacia, de asemenea fabrici de producere a bioetanolului, concentratelor de fructe, semipreparatelor și pizza.

Pe parcursul activităţii în Republica Moldova, compania Südzucker Moldova a investit peste 700 milioane de lei în dezvoltarea procesului de producere a zahărului. Ca urmare, consumul de energie electrică s-a redus de aproape două ori, iar calitatea zahărului a crescut considerent. Astfel, în anul 2008 ÎM Südzucker Moldova SA a fost certificată după standardele internaţionale ISO 9001:2008 şi НАССР.

Astăzi compania exportă zahăr în mai multe ţări ale Uniunii Europene şi CSI.

Südzucker Moldova acordă o atenţie deosebită dezvoltării bazei de materie primă. Oferind consultaţie completă şi ajutor financiar agricultorilor, specialiştii germani ai companiei au adus în Moldova tradiția europeană de cultivare a sfeclei de zahăr. Recolta medie a acestei culturi s-a majorat de la 21 t/hа pînă la 52 t/hа . Rentabilitatea medie a cultivării rădăcinilor dulci se ridică pînă la 45%.

Pentru anul 2015 au fost contractate pentru însămînțare cu sfeclă de zahăr 14 mii ha terenuri agricole (din totalul de 22 mii ha cultivate cu sfeclă de zahăr în Republica Moldova). Anual compania alocă credite tehnice în valoare de aproximativ 100 mln lei pentru producerea materiei prime, în baza contractelor de ipotecare a recoltei.

La începutul anului 2008, compania Südzucker Moldova a înregistrat întreprinderea-fiică de profil complex ”Agro-SZM”. Din echipa administrativă a noii companii fac parte agronomi, ingineri, tehnicieni și manageri. Pentru a dota compania ”Agro-SZM”, din Germania au fost aduse cinci combine pentru recoltarea sfeclei de zahăr şi patru combine pentru recoltarea cerealelor, opt tractoare de producţie americană de capacitate înaltă şi alte 36 de tractoare, semănătoare universale, boroane cu discuri, cultivatoare. Parcul de tractoare al ”Agro-SZM” este amplasat pe teritoriul întreprinderii în raionul Drochia.

Südzucker Moldova colaborează activ cu autorităţile guvernamentale în domeniul îmbunătăţirii cadrului legislativ care reglementează industria zahărului din Moldova, armonizîndu-l, astfel, cu regimul de activitate al pieței europene. Modernizarea fabricilor, dar și investițiile în tehnologia de producere a zahărului, efectuate în comun cu partenerii agricoli, au contribuit la renaşterea industriei zahărului și au făcut din zahărul moldovenesc un produs competitiv pe piețele europene și cele regionale.