Südzucker Moldova – un lider al exportului din RM

În anul 2014 compania Südzucker Moldova a exportat  58,6 mii tone de zahăr în valoare de 519  mln de lei, ceea ce constituie cu 37,5 mii tone mai mult decît în anul trecut. Ca urmare compania se poziționează pe locul 5 în clasamentul întreprinderilor exportatoare din Moldova. Compania Südzucker Moldova s-a menținut pe parcursul ultimilor cinci ani în topul național al celor mai mari exportatori. Potrivit speakerului companiei, Alexander Koss, în acest an Südzucker Moldova are toate premisele pentru a spori substanțial contingentul de export al zahărului moldovenesc. “Este foarte important să remarcăm că, practic, întreaga valoare adăugată la zahăr se produce în Moldova, deoarece o mare parte a cheltuielilor o constituie plățile pentru sfecla de zahăr cultivată de agricultorii moldoveni – menționează conducătorul Südzucker Moldova. – Totodată, are de cîștigat și balanța comercială a țării datorită  intrărilor de valută în Moldova”.

Întreprinderea dispune de un potențial semnificativ de export pentru anul 2015. Sezonul de prelucrare a volumului record de sfeclă recoltat în 2014 s-a finalizat abia la sfîrșitul lunii ianuarie. Astfel, la cele două fabrici ale Südzucker Moldova au fost produse aproape 125 mii tone de zahăr. O asemenea cantitate este mai mult decît suficientă pentru a satisface cererea de pe piața internă (circa 80 mii tone). Însă, pe lîngă Südzucker Moldova în țară activează încă două companii producătoare de zahăr, care au la fel un volum mare de producție. Prim urmare, producătorii moldoveni, inclusiv Südzucker Moldova, au posibilitatea și necesitatea de a exporta în 2015 minimum 100 mii tone de zahăr. Stabilizarea situației de pe piețele regionale permite să sperăm că  sarcina va fi realizată cu succes.

De la începutlui anului curent prețul la zahăr s-a consolidat treptat în țările UE, inclusiv în România- cea mai importantă piață de desfacere din spațiul UE, pentru producătorii de zahăr moldoveni. Deja la sfîrșitul lunii ianuarie zahărul din Moldova se livra spre această piață. Conform Acordului de Asociere cu UE, RM poate să exporte în 2015 un volum de 37,4 mii tone de zahăr scutite de taxe vamale. Pe de altă parte, anul trecut Comisia Europeană a adoptat decizia conform căreia cota preferențială de export spre UE ar putea fi mărită, cu condiția ca Moldova să asigure controlul importului și să nu permită re-vînzarea zahărului importat din alte țări și ambalat ca zahăr moldovenesc. La începutul lui 2015 zahărul este exportat destul de activ și pe piețele din est. În general, deprecierea leului favorizează creșterea volumurilor de export, deoarece livrările în Uniunea Europeană se fac în euro, iar spre est -în dolari. Devalorizarea monedei naționale scade și profitul din importul de zahăr în Moldova, deși riscul livrărilor necontrolate de zahăr din Ucraina încă mai persistă.