Agropartenerii Südzucker Moldova sunt gata pentru semănatul sfeclei de zahăr

În sezonul 2017 compania de zahăr Südzucker Moldova și agropartenerii săi vor lua măsuri suplimentare de gestionare a riscurilor de producție agricolă. Acest subiect a fost discutat în cadrul unui seminar organizat pentru fermele de sfeclă de zahăr înaintea sezonului de semănat, la Drochia.

Suma totală a avansurilor oferite fermelor de sfeclă de zahăr prin organizația «Agro Credit», divizia financiară Südzucker Moldova, va ajunge la 123 de milioane de lei. Limita de credit pentru agroparteneri va fi ridicată la nivelul de 10 mii. lei pentru fiecare hectar de culturi de sfeclă de zahăr sub recolta 2017. Rata dobânzii la creditele în lei a rămas fixă la 10%, iar pentru creditele în euro – 5%. La împrumuturile pentru echipamente de irigații în lei moldovenești rata este de doar 7,5%, fondul de credit fiind mărit la 10 mln de lei. În plus, fondul de creditare a agropartenerilor pentru achiziționarea de mașini agricole, inclusiv recoltarea, încărcarea și transportul de sfeclă de zahăr a crescut cu 11 milioane de lei. Rata dobânzii la aceste credite va fi de 8,5%.

În 2017, ca și în anul trecut, Südzucker Moldova intenționează să încurajeze extinderea culturilor de sfeclă de zahăr în cele mai eficiente întreprinderi agricole. Cultivatorii vor primi plăți adiționale pentru sfecla de zahăr, echivalente a 2 mii lei, pentru fiecare hectar suplimentar cultivat în baza contractelor încheiate la 1 februarie 2017.

De asemenea, Südzucker Moldova va continua practica de a plăti compensații producătorilor de sfeclă pentru apă folosită la irigația sfeclei de zahăr – conform calculelor 1 leu/ m3, dar nu mai mult de 1 mii. lei/ha. Potrivit prognozei Directorului Departamentului de materii prime al Südzucker Moldova, Anatolie Gorodenco, în acest an 11 întreprinderi agricole intenționează să crească sub irigare 1,2 mii ha de sfeclă de zahăr. Anul trecut, zece ferme au irigat peste 1 mii ha de câmpuri de sfeclă de zahăr. În cazul în care, la nivel guvernamental, vor fi luate măsuri adecvate pentru a asigura accesul producătorilor agricoli la sursele de apă de suprafață și subterană, suprafața de cultivare a sfeclei de zahăr în zonele irigate pe termen scurt, poate crește în mod semnificativ.

Un factor important în stabilizarea cultivării sfeclei de zahăr experții Südzucker Moldova consideră a fi introducerea unui sistem precis de economisire a resurselor în agricultură, precum și reducerea perioadei de semănat, efectuarea acesteia cât mai devreme posibil. În plus agronomii companiei recomanda agropartenerilor cele mai productive scheme de protecție a culturilor. Este stabilit că, din cauza lipsei unui control eficient al buruienilor, reducere medie a randamentului sfeclei de zahăr este de 37%. Prețul acestei pierderi de recoltă depășește de câteva ori cheltuielile pentru protecție în timp util și de înaltă calitate pentru culturi.

La sfârșitul anului 2016 randamentul mediu de sfeclă de zahăr în zonele fabricilor de materii prime Südzucker Moldova sa ridicat la 35,7 t/ha. În total, la cele două fabrici ale companiei au fost procesate circa 500 mii tone de sfeclă de zahăr, și obținute 70 de mii tone de zahăr, aproximativ 70% din cantitatea totală produsă de către toate întreprinderile din industria zahărului în Moldova, în 2016.