”Südzucker Moldova” SA a reinvestit 44,5 mil. lei din beneficiul pe anul 2012 în modernizarea producției

Adunarea generală anuală a acționarilor celui mai mare producător de zahăr din Moldova, compania moldo-germană ”Südzucker Moldova” a direcționat 44,5 mil. lei la modernizarea producției, cu titlu de reinvestire a beneficiului încasat în anul 2012.

Solicitat de agenția ”INFOTAG”, directorul financiar ”Südzucker Moldova”, Octavian Armașu, a spus că acționarii au decis să aloce 30,9 mil. lei pentru achitarea dividendelor, în mărime de 3 lei pentru o acțiune.

Conform spuselor sale, circa 60% din beneficiul care a constituit 75,4 mil. lei în anul 2012 vor fi reinvestite, ceea ce va permite acoperirea unei părți din investițiile în construcția fabricii de producere a biogazului din Drochia, în valoare de circa 8 mil. euro.

”Concernul ”Südzucker” investește fonduri importante în proiectul moldovenesc începând cu anul 1998, dar primele dividende le-au fost plătite acționarilor abia în 2007. Cu regret, în condițiile Moldovei nu se poate vorbi despre un venit stabil al acționarilor care au investit deja peste 600 mil. lei în economia Republicii Moldova. Astfel, pe parcursul mai multor ani consecutiv recolta a fost afectată de secetă, iar din anul acesta am intrat în zona de risc sporit din cauza modificării fiscalității pentru sector și a creșterii bruște a contrabandei. În anul 2012 în condițiile în care TVA la zahăr era de 8%, rentabilitatea a constituit 7% cu o cifră de afaceri de peste 1 mlrd. lei. În anul curent, chiar și după ce parlamentul a decis menținerea TVA de 12% în conturile producătorilor, perspectiva de încasare a beneficiului pare îndoielnică”, a spus Armașu.

Directorul financiar a relevat faptul că politica companiei, îndreptată spre modernizarea fabricilor și dezvoltarea producției de sfeclă de zahăr a permis sporirea competitivității zahărului moldovenesc. Datorită investițiilor ”Südzucker Moldova” în producția de sfeclă de zahăr, cheltuielile de energie pentru fabricarea zahărului au fost reduse de peste două ori.

În anul 2012 compania a început construcția unei fabrici de biogaz care conform planului urmează să fie pusă în funcțiune chiar în sezonul de procesare a sfeclei din anul 2013. Întreprinderea are o capacitate de circa 55 mii t de tăiței de sfeclă și circa 7,3 mil. metri cubi de biogaz cu un conținut de metan de 51%. Termenul estimat de recuperare a investițiilor este de circa cinci ani.

În pofida condițiilor climaterice care au afectat recolta la hectar de sfeclă în anul 2012, ”Südzucker Moldova” și-a aprovizionat fabricile cu o cantitate de materie primă de 360 mii tone și a produs 53 mii t de zahăr (67% din cantitatea totală de zahăr, produsă în R.Moldova - n.r.). compania exportă zahăr în mai multe țări din Uniunea Europeană și în Rusia.

”INFOTAG” precizează: ÎM ”Südzucker Moldova” are un capital social de 109 mil. lei. Acțiunile ordinare au o valoare nominală de 10 lei. Pachetul de acțiuni de control, de 83,6%, este deținut de Südzucker Holding GMBH, alte 13% aparțin BC Moldova Agroindbank S. A.

”Südzucker Moldova” deține trei fabrici de zahăr, dintre care două, cea din Drochia și cea din Fălești, sunt antrenate în producția de zahăr. Pe baza fabricii din Alexăndreni a fost organizat un centru modern de logistică și ambalare. Acționarul principal, ”Südzucker” AG, este cel mai mare producător de zahăr din sfeclă din Europa și include fabrici din Germania, Belgia, Bosnia și Herțegovina, Franța, Austria, Polonia, România, Ungaria, Cehia și Slovacia, dar și fabrici de rafinare, întreprinderi de fabricare bioetanolului, de pizza, de suplimente alimentare, concentrate și semifabricate din fructe.

Trei operatori activează pe piața zahărului din R.Moldova: ”Südzucker Moldova” (cota din capacitatea de producție totală a sectorului – 39%), ”Moldova-Zahăr” (fabrica din Cupcini, 29%) și ”Magt-Vest” (fabrici la Glodeni și Dondușeni, 32%).

Infotag, 06.06.2013